VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Verbond vindt directe verzekering oplossing voor eindeloze letselschadezaken

Geplaatst op: 20-11-2019, 12:23:32

Het Verbond van Verzekeraars vindt het huidige stelsel van letselschadevergoeding aan herziening toe. In een reactie op de initiatiefnota van CDA, PvdA en SP erkent de branchevereniging de vele knelpunten en zegt dat er fundamentele stappen nodig zijn om de positie van letselschadeslachtoffers te verbeteren. Het Verbond pleit voor een directe verzekering waarbij niet de tegenpartij, maar de eigen verzekeraar de schade van het slachtoffer afhandelt.

Wat het Verbond betreft zou de schadeafhandeling veel vlotter en minder complex moeten worden. “In het huidige stelsel spelen zo veel factoren, belangen en partijen een rol bij de berekening van de schade dat er veel experts nodig zijn en soms lange tijd nodig is om de schade vast te stellen en tot overeenstemming te komen”, schrijft het Verbond.

Directe verzekering

De oplossing is volgens het Verbond een stelsel waarin het slachtoffer zich tot de eigen verzekeraar kan wenden voor vergoeding van zijn schade. Bovendien zou het goed zijn als er categorieën van letsel worden afgesproken, zodat vergelijkbare situaties gelijk kunnen worden behandeld. Dan is er meteen meer duidelijkheid over het proces en de hoogte van de vergoeding. Volgens de verzekeraars zijn daar in het buitenland goede voorbeelden van te zien.

Huidig stelsel verbeteren

Voordat een eventueel nieuw stelsel gerealiseerd is, wil het Verbond al wel kijken met de ketenpartners hoe de huidige praktijk verbeterd kan worden. Momenteel doet de Universiteit Utrecht nog onderzoek naar de oorzaak van langlopende letselschadezaken.

Bron: bijdrage van 20 november 2019 van Bart van de Laak op www.amweb.nl                                  

Vorige pagina